Lokum Nedir? Kapat Anasayfa » Lokum Nedir?

Ünü dünyaya yayılan ve dünya lezzetleri arasında bulunan eşsiz bir tattır. Osmanlıca “rahat ul-hulküm” yani (boğaz rahatlatan) kelimesinden türeyen Lokum, yaklaşık 15. yüzyıldan beri Anadolu'da bilinmekle birlikte, özellikle 17. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu sınırları içinde yaygınlaştı. Avrupa'da ise bir İngiliz gezgin aracılığıyla "Turkish Delight" adıyla 18. yüzyılda tanınmaya başlandı.


Eski dönemlerde doğal bal ya da pekmez, un bileşimi ile yapılan lokumun 17. yüzyılda "Kelle şekeri" olarak bilinen rafine şeker ile özellikle nişastanın bulunup ülkeye getirilmesi sayesinde hem yapımı, hem de lezzeti değişti.

Lokum Osmanlı döneminde ilk olarak Balkanlara oradan da Avrupa’nın diğer bölgelerine ulaşmıştır. Lokum Avrupa’ya açılan ilk Türk lezzeti olma özelliğini taşımaktadır.

Tarihten günümüze kadar süre gelen lokum lezzetiyle popülerliğini ve ilgisini artarak sürdürmektedir. Her zaman en çok tercih edilen lezzetler arasında yerini almıştır.

Günümüzde Lokum halen Sade, Fındıklı, Antep Fıstıklı, Cevizli, Bademli, Zencefilli, Gül yapraklı ve Naneli çeşitleri ile sınırsız çeşitliliğe sahiptir.

Firmamızın ağırlıklı olarak ürettiği lokum çeşitleri, başta Çifte Kavrulmuş Fındıklı olmak üzere, Antep Fıstıklı, Gül yapraklı ve Sade lokumdur. Ayrıca Badem ezmesi, Antep Fıstık ezmesi, Çikolata kaplı Antep Fıstık ezmesi ve Çikolata kaplı Badem ezmesi çeşitlerimizde bulunmaktadır.

Not: Çifte Kavrulmuş Fındıklı Lokum harici diğer ürünlerin üretimleri siparişe mahsus yapıldığından bizimle iletişime geçnemizi rica ederiz.

Lokumun Faydaları;

Lokum, içerdiği nişasta ve şekerle tam bir enerji deposudur. Bu haliyle lokum, vücudun yapı taşlarından biri olan karbonhidratlar grubundadır. Lokum da karbonhidrat olan tüm besinler gibi tüketildikten sonra kısa bir süre içinde yakılır.

Ünlü ressam Pablo Picasso’nun resim yapmaya başlamadan önce lokum yediğinde daha iyi konsantre olduğunu söylemesi, lokumla ilgili tarihten bugüne kayıtlara geçmiş gerçeklerdir.

Gizle